تعریف ارزش افزوده به بیان ساده
در واقع ارزش افزوده اختلاف بین ارزش کالاها و خدمات فروخته شده با ارزش کالاها و خدمات خریداری شده است . به بیان ساده مالیات بر ارزش افزوده مالیاتی است که خریدار هنگام خرید کالا و خدمات به فروشنده می پردازد و فروشنده نیز باید در دوره های زمانی مشخص آن را به دولت و سازمان امور مالیاتی پرداخت نماید .
نرخ مالیات بر ارزش افزوده چقدر است و چطور باید به دولت پرداخت شود؟
نرخ مالیات بر ارزش افزوده به صورت سالانه توسط دولت تعیین می شود این نوع مالیات مانند سایر مالیات های قانونی دیگر بوده و هر سال ممکن است تغییر کند و این تغییرات با توجه به نرخ تورم ، وضعیت صنعت ، تولید داخلی و به طور کلی وضعیت اقتصادی می باشد این نرخ در سال ۸۸ و سال ۸۹ سه درصد و در سال ۹۱ پنج درصد ، در سال ۹۲ شش درصد ، در سال ۹۳ هشت درصد بوده و در حال حاضر نرخ این مالیات درصدی از مبالغ خالص صورتحساب فروش کالا و خدمات است و ۹% در نظر گرفته شده است .
پرداخت این نوع مالیات باید به صورت هر سه ماه یکبار به صورت اظهارنامه و تکمیل فرم های مربوطه به دولت انجام شود . حداکثر ۱۵ روز پس از پایان هر فصل مودیان فرصت دارند مدارک و اسناد مربوط به مالیات بر ارزش افزوده را تهیه و مبلغ آن را به سازمان امور مالیاتی پرداخت نمایند .
نرخ مالیات بر ارزش افزوده در کالاهای مختلف متفاوت است؟
نرخ مالیات بر ارزش افزوده در اکثر کالاها همان ۹ درصد است اما برخی کالاها مانند سیگار و سوخت هواپیما باید مبالغ بیشتری بپردازند نرخ مالیات برای سیگار ۱۲ درصد و برای سوخت هواپیما ۲۰ درصد می باشد . برخی کالاها و خدمات از پرداخت مالیات بر ارزش افزوده معاف هستند این کالاها و خدمات شامل محصولات خام کشاورزی ، کود ، سم ، بذر ، دام و طیور ، شیر خشک ، قند و شکر ، دارو و فرش دستباف ، خدمات بانکی و موسسات اعتباری و خدمات حمل و نقل ، ادوات و محصولاتی که در دفاع از کیان کشور کاربرد دارند و کتاب و مطبوعات بوده و تولیدکنندگان و خریداران این محصولات از پرداخت مالیات معاف هستند و این امر به جهت حمایت از این صنایع و گسترش آنها صورت گرفته است و البته برخی نیز مانند شیر خشک برای حمایت از مصرف کنندگان خرد و خانواده معاف از پرداخت مالیات بر ارزش افزوده شده اند .
آیا حقوق و دستمزد پرسنل شامل مالیات بر ارزش افزوده می شود ؟
حقوق و دستمزد پرسنل به دلیل اینکه به صورت جداگانه در مالیات های مستقیم آمده است و مالیات آن در قانون مالیات های مستقیم پرداخت می شود مشمول قانون مالیات بر ارزش افزوده نمی شود .
نحوه تنظیم اظهارنامه مالیات بر ارزش افزوده چگونه است؟
قبل از هر کاری شما باید در سایت ثبت نام کنید تا یک نام کاربری و رمز عبور برایتان ارسال شود . بعد از انجام این مرحله وارد سایت evat.ir شوید و نام کاربری و رمز عبوری را که قبلا دریافت کرده اید در محل مشخص شده وارد کنید . در این مرحله باید سال عملکرد مالی را انتخاب کنید مثلا سال ۹۸ را از منو انتخاب کرده و بعد باید به سراغ شماره دوره بروید شماره دوره یعنی سه ماهه چندم سال هستید مثلا شما می خواهید اظهارنامه سه ماه سوم سال را تکمیل کنید پس باید شماره دوره را سه بزنید .
در مرحله بعد باید چند جدول را با توجه به اطلاعات خواسته شده تکمیل کنید .
- درج اطلاعات فرآیند خرید و فروش در نسخه پیش نویس اظهارنامه . این نسخه پیش نویس یا از طریق پست برای مودی ارسال می شود و یا اینکه می توانید فرم موجود در سایت www.evat.ir را مورد استفاده قرار دهید.
- ثبت اطلاعات اظهارنامه از طریق بخش تسلیم اظهارنامه در سامانه الکترونیکی مالیات و عوارض ارزش افزوده به نشانی www.evat.ir و زدن دکمه ثبت نهایی در این بخش .
- بعد از اینکه ثبت نهایی اظهارنامه انجام شد باید نسخه چاپی آن گرفته شود و کلیه صفحات آن مهر و امضا گردد.
مبلغ مشخص شده را باید در دو عنوان مالیات و عوارض پرداخت کرده و حتما در هنگام پرداخت آن در فیش بانکی کد اقتصادی را قید نمایید . بعد از پرداخت مبلغ پرینت اظهارنامه با مهر و امضا شرکت و سازمان خود را به همراه فیش های پرداختی به نزدیکترین اداره مالیات کسب و کار خود ببرید .
نکته مهم که باید توجه داشته باشید از فیش های پرداختی و پرینت اظهارنامه حتما برای خودتان یک کپی نگه دارید بعد از انجام همه این مراحل دوباره به سایت برگشته و شماره فیش پرداختی در خصوص مالیات و عوارض را به طور جداگانه در محل های مربوطه وارد نموده و ثبت نهایی کنید .
در صورت بروز اشتباه در تنظیم اظهارنامه شما فقط یکبار مجاز به اصلاح اطلاعات هستید پس حتما در تکمیل فرم های مربوطه دقت کامل را به خرج داده و این کار را به افراد خبره و مطلع بسپارید . چرا که در صورت بروز اشتباه در اظهارنامه و رد آن توسط بازرسین امور مالیاتی ممکن است مشمول مالیات علی الراس شده و یا حتی جریمه هم گردید .
دیدگاهتان را بنویسید