مفاصا حساب
معنی لغوی مفاصا حساب
مفاصا در اصل به معنای تصفیه کردن میباشد و درواقع میتوان گفت به معنای سندی است که پس از رسیدگی بهحساب شخصی یا مالیات مؤدی مبنی بر تسویه حساب او به وی میدهند.
مفاصا حساب بیمه
تسویهحساب برای انتقال ، رهن قطعی ، اجاره ملک انجام میگیرد که انتقالدهنده موظف میباشد که مفاصا حساب سازمان را دریافت و به انتقال گیرنده تأدیه نماید در صورتیکه انتقال گیرنده بدون گواهی سازمان معامله را انجام دهد مسئولیت تضامنی برای مطالبات خواهد داشت.
متن دقیق ماده ۳۸ قانون تأمین اجتماعی به شرح ذیل میباشد :
مواردى که انجام کار بهطور مقاطعه به اشخاص حقیقى یا حقوقى واگذار میشود کارفرما باید در قراردادى که منعقد میکند مقاطعهکار را متقاعد نماید که کارکنان خود و همچنین کارکنان مقاطعهکاران فرعى را نزد سازمان بیمه نماید و کل حق بیمه را به ترتیب مقرر در ماده ۲۸ این قانون بپردازد .پرداخت پنج درصد بهاى کل کار مقاطعهکار از طرف کارفرما موکول به ارائه مفاصا حساب از طرف سازمان خواهد بود. در مورد مقاطعهکارانی که صورت مزد و حق بیمه کارکنان خود در موعد مقرر به سازمان تسلیم و پرداخت میکنند. معادل حق بیمه پرداختی بنا به درخواست سازمان از مبلغ مذکور آزاد خواهد شد. هرگاه کارفرما آخرین قسط مقاطعهکار را بدون مطالبه مفاصا حساب سازمان بپردازد مسئول پرداخت حق بیمه مقرر و خسارات مربوط خواهد بود و حق دارد وجوهی را که از این بابت به سازمان پرداخته است از مقاطعهکار مطالبه و وصول نماید. کلیه وزارتخانهها و مؤسسات و شرکتهای دولتى و همچنین شهرداریها و اتاق اصناف و مؤسسات غیردولتى و مؤسسات خیریه و عامالمنفعه مشمول مقررات این ماده میباشند .
بنا بر ماده ۳۸ قانون تأمین اجتماعی، پیمانکاران با قبول قرارداد انجام پروژه، موظف هستند کارکنان خود را نزد سازمان تأمین اجتماعی بیمه کنند. همچنین درصورتیکه بخشی از پروژه را به پیمانکاران جزء واگذار کردهاند، میبایست آنها را موظف به انجام امور بیمه کارکنانشان نمایند.
پیمانکاران موظف هستند تا پس از اجرای قرارداد و جهت تسویهحساب نهایی با کارفرما هیچگونه بدهی به سازمان تأمین اجتماعی بابت حق بیمه کارکنان پروژه موردقرارداد خود نداشته باشند. بنابراین کارفرما میبایست مبلغی معادل ۵ درصد قرارداد پیمانکار را نزد خود نگه دارد تا تسویهحساب کامل پیمانکار با سازمان تأمین اجتماعی انجامشده و مفاصا حساب بیمه را دریافت کند.
در اینجا ، نکته قابلتوجه این است که فرقی نمیکند پیمانکار، خود اقدام به اجرای پروژه کند یا اینکه کارکنانی برای اجرا داشته باشد ، درهرصورت باید به ازای تمام کارکنان کارگاه، مبلغ ماهیانه بیمه محاسبه و پرداخت شود و در انتهای قرارداد مفاصا حساب بیمه دریافت شود .
مراحل دریافت مفاصا حساب ، عبارتاند از :
- در مرحله اول شما بهعنوان پیمانکار یک نامه از کارفرما بهعنوان نامه پایان کار ، میبایست تحویل بگیرید ، که در آن مواردی مثل شروع و پایان مدت قرارداد ، مبلغ ناخالص قرارداد ، درصد مکانیکی و دستی کار و اینکه تهیه چه مواردی بر عهده پیمانکار و چه مواردی بر عهده کارفرما بوده مشخص مینماید. این نامه را کارفرما خطاب به تأمین اجتماعی میزند و درخواست مفاصا با شماره قرارداد منعقده با شمارا میکند.
- در مرحله دوم شما نامه کارفرما را برای واحد درآمد تأمین اجتماعی میبرید و مسئول پرونده پیمان شما با توجه به اطلاعات نامه پایان کار کارفرما، ضرایب حق بیمه را اعمال مینماید. این ضرایب با توجه به اینکه قرارداد پیمانکاری از چه نوع میباشد، متفاوت است. برای مثال قراردادهای اجرایی – خدماتی یا مشاورهای، مکانیکی یا دستی و…
البته میبایست قبل از انجام این کار، برای آن قرارداد خود یک شماره پیمان مخصوص از اداره بیمه گرفته و تعدادی از افراد حاضر در لیست بیمه خود را به زیر آن پیمان ببرید. البته نمیتوانید هر تعداد که خودتان میخواهید منتقل کنید، زیرا در شرایط قرارداد و همچنین در نامه کارفرما به اداره بیمه تعداد و نام این اشخاص، میبایست ذکر گردد. در پایان با توجه به ضرایب موجود، حق بیمه محاسبه گردیده و میزان کل حق بیمه کارکنان در آن مدت از مبلغ بهدستآمده کسر گردیده، باقیمانده را شما پرداخت مینمایید و برگ مفاصا حساب خود را دریافت میکنید.
مبلغ قابل پرداخت به تأمین اجتماعی برای دریافت مفاصا حساب بیمه، به این صورت محاسبه میشود:
- ۷.۶% برای مقداری از قرارداد که بهصورت مکانیکی انجام میشود.
- ۱۶.۷% برای مقداری از قرارداد که بهصورت خدماتی (دستی) انجام میشود.
- ۱.۹% برای حق بیمه بیکاری
دیدگاهتان را بنویسید