تراز آزمایشی
تراز آزمایشی چیست؟ فهرستی از نام و مانده حسابهای دفتر کل می باشد که معمولا در پایان هر ماه به منظور آزمون توازن مانده حسابهای دفتر کل تهیه می شود و به عنوان مبنایی برای تهیه صورت های مالی مورد استفاده قرار می گیرد.
بنابراین برای تهیه تراز آزمایشی نام هر حساب و مانده آن را در یک ستون بدهکار یا بستانکار می نویسیم که در نتیجه باید جمع مانده حسابهای بدهکار با جمع حسابهای با مانده بستانکار برابر باشد.
تراز آزمایشی دو هدف کلی زیر را تأمین میکند :
- اثبات تساوی اقلام بدهکار و بستانکار دفتر کل
- فراهم آوردن اطلاعات لازم برای تهیه ی گزارش های مالی پایان دوره
تساوی مجموع اقلام بدهکار و بستانکار تراز آزمایشی این اطمینان را فراهم میسازد که:
- طرفهای بدهکار و بستانکار تمام معاملاتی که از دفتر روزنامه به دفتر کل نقل شده، مساوی است
- مانده بدهکار یا بستانکار هر حساب بطور صحیح محاسبه شده است
- مانده ی حسابها در تراز آزمایشی درست جمع زده شده است
تراز آزمایشی در اشکال مختلف تهیه می شود
تراز آزمایشی دو ستونی
ساده ترین شکل تراز دو ستونی است که در آن مانده تمام حسابهای دفتر کل در دو ستون بدهکار و بستانکار زیر هم ثبت می شوند. هر چند تراز ممکن است در سطوح مختلف حساب (گروه، کل، معین و تفصیل) تهیه شود. در نهایت باید جمع ستون مانده بدهکار و ستون مانده بستانکار در تراز برابر باشد یا اصطلاحا تراز باشد.
در صورت برابری دو ستون می توان به این نتیجه رسید که کلیه اسناد حسابداری ما تراز بوده و بطور کامل در دفتر کل ثبت شده است.
باید توجه داشت در صورتی که تراز در سطح تفصیل تهیه شود ممکن است جمع نهایی دو ستون با هم برابر نباشد دلیل نابرابری به این دلیل است که تمام حسابها سطح تفصیلی ندارند به همین دلیل حسابهایی که در سطح معین بسته شده اند در تراز تفصیلی درج نمی شوند.
موسسه ….
تراز آزمایشی
در تاریخ ….
تراز آزمایشی چهار ستونی
تراز آزمایشی چهار ستونی همانطور که از نامش مشخص است در چهار ستون تهیه می شود که دو ستون آن مانند تراز دو ستونی مانده حساب و دو ستون دیگر آن گردش حساب می باشد. از دو ستون بدهکار و بستانکار مانده در هر سطر فقط یکی پر می شود اما ستونهای گردش هر دو همزمان می توانند مقدار داشته باشند.
در صورت ثبت صحیح اسناد و دفتر کل در تراز چهار ستونی مانده دو ستون گردش با هم برابر است و مانده دو ستون مانده نیز با هم برابر می باشد.
تراز چهار ستونی به دلیل نشان دادن گردش حسابها در تصمیم گیری های مدیریتی بیشتر می تواند کمک کند .
موسسه ….
ترازآزمایشی
در تاریخ ….
تراز آزمایشی شش ستونی
در تراز شش ستونی دو ستون دیگر برای نشان دادن گردش حساب اضافه می شود و گردش حساب پیش از دوره و طی دوره در این تراز نمایش داده می شود به همین دلیل تراز آزمایشی شش ستونی بر خلاف تراز آزمایشی دو ستونی و چهار ستونی که تا یک تاریخ مشخص تهیه می شدند در یک بازه تاریخی تهیه می شود، بطور مثال اگر شما تراز آزمایشی شش ستونی را در بازه زمانی یکم مهر ماه تا سی ام مهر ماه تهیه کنید دو ستون اول گردش حساب از ابتدای سال مالی تا تاریخ ۷/۱ دو ستون بعد گردش حساب از تاریخ ۷/۱ تا ۷/۳۰ می باشد. و دو ستون آخر نیز مانده حساب می باشد.
جمع دو ستون اول با دو ستون دوم در تراز آزمایشی شش ستونی برابر است با دو ستون اول تراز آزمایشی چهار ستونی.
تراز آزمایشی هشت ستونی
در بعضی موارد مانده ابتدای دوره نیز در دو ستون مجزا نمایش داده می شود این رقم در اصل همان مبالغ درج شده در تراز افتتاحیه می باشد.ترازی که به این شکل تهیه شود تراز هشت ستونی می باشد
دیدگاهتان را بنویسید