
مالیات
مالیات چیست؟
قطعا هر شخصی برای یکبار هم که شده کلمه مالیات به گوشش خورده است مخصوصا اگر حسابدار یا مدیر یک شرکت باشد.
مالیات، پولی است که براساس قانون توسط مردم یک جامعه برای تأمین مخارج عمومی به دولت پرداخت میشود و ممکن است به شخص، مؤسسه، دارایی و غیره تعلق گیرد.
مالیات در واقع انتقال بخشی از درآمدهای جامعه به دولت یا بخشی از سود فعالیتهای اقتصادی است که نصیب دولت میشود، زیرا ابزار و امکانات دست یابی به درآمد و سودها را دولت فراهم ساختهاست.
به صورت کلی مالیات در ایران به دو دسته تقسیم میشود که عبارتند از:
- مالیات مستقیم
- مالیات غیرمستقیم
مالیات مستقیم
اگر مؤدی مالیاتی (به شخصی که مسئول پرداخت مالیات است، مؤدی مالیاتی گفته میشود) یک نفر باشند آن مالیات مستقیم محسوب میشود. مالیات مستقیم، مالیاتی است که مقرر بر دارایی شخص است و برای حفاظت و نگهداری از اموال گرفته می شود.مالیات مستقیم، به وسیله ماموران مربوطه به گونه ای بدون واسطه از شخص گرفته می شود.
انواع مالیات مستقیم
- مالیات بر درآمد : مالیات بر درآمد اشخاص مهمترین نوع مالیات است.در این نوع مالیات، درآمد افراد و شرکتها (و نه ثروت آنها) مبنای مالیات می باشد که شامل:
- مالیات بر درآمد املاک که از درآمد اجاره دریافت میشود.
- مالیات بر درآمد مشاغل که از درآمد شخص حقیقی وصول میگردد.
- مالیات بر درآمد حقوق هر گاه یک شخص حقیقی برای شخص دیگری کار کند (حقیقی یا حقوقی) و درمقابل کاری که انجام میدهد حقوق و درآمد دریافت کند، مشمول مالیات بر درآمد حقوق میشود.
- مالیات بر درآمد کشاورزی درحالحاضر هرگونه درآمد ناشی از فعالیتهای کشاورزی اعم از دامپروری، دامداری، پرورش ماهی، پرورش زنبور عسل، صیادی، ماهیگیری و مواردی از این دست، از پرداخت مالیات معاف است.
- مالیات بر درآمد اشخاص حقوقی از مجموع درآمد شرکتها به اضافه درآمد ناشی از فعالیتهای انتفاعی سایر اشخاص حقوقی که از منابع مختلف در ایران یا خارج از ایران تحصیل میشود دریافت میگردد.
- مالیات بر درآمدهای اتفاقی : درآمدهایی مانند جایزه و معاملات بلاعوض است. همانطور که از نامشان پیداست معمولا مستمر و تکرارشونده نیستند و بهصورت اتفاقی حاصل میشوند.
- مالیات بر دارایی: اساس و مبنای مالیات بر دارایی، ثروت مسئول پرداخت مالیات ( مودی ) است که شامل:
- مالیات بر ارث : مهم ترین نوع مالیات بر دارایی، مالیات بر ارث است. مالیات بر ارث از اموال و دارایی های شخص که پس از فوت وی باقی می ماند، دریافت می شود.
- مالیات حق تمبر : مالیات حق تمبر از طریق الصاق و ابطال تمبر بر اسناد، اوراق و مدارک به منظور رسمیت بخشیدن یا لازم الاجرا نمودن آنها، از مودی دریافت می شود.
مالیات غیر مستقیم
نوعی مالیات است که وظیفه پرداخت آن میتواند به نهاد و یا شخص دیگری منتقل شود. این نوع مالیات برخلاف مالیات مستقیم از طریق واسطه به نفع دولت جمع میشود.
انواع مالیات غیر مستقیم
- مالیات بر واردات: معمولا برای حمایت از صنایع داخلی به کار گرفته می شوند. این دسته از مالیات ها ممکن است بر اساس قیمت و ارزش کالاها یا بر اساس ویژگی ها و مشخصات آنها (مانند حجم، وزن و…) تعیین و دریافت شوند.
- مالیات بر حقوق گمرکی
- مالیات بر سود بازرگانی
- مالیات بر حق ثبت سفارش کالا
- مالیات بر واردات خودرو
- مالیات بر حق ثبت
- مالیات بر مصرف و فروش کالا و خدمات:مالیاتی است که مصرف کننده خاص در زمان خرید آن کالا (به همراه قیمت کالا) پرداخت می کند. هر شخصی که میزان بیشتری از آن کالا را مصرف کند، در نهایت مالیات بیشتری پرداخت میکند.
- مالیات فرآوردههای نفتی
- مالیات تولید الکل طبی و بهداشتی
- مالیات فروش سیگار
- مالیات خودرو
- مالیات نقل و انتقال خودرو
- مالیات فروش خاویار
- مالیات حق اشتراک تلفن خودکار و خدمات بینالملل
- مالیات ضبط صوت و تصویر
- مالیات بر ارزش افزوده:منظور از مالیات بر ارزش افزوده، تفاوت بین کالا و خدمات عرضه شده با ارزش کالا و خدمات خریداری شده در دوره ای مشخص است. مالیات بر ارزش افزوده چند مرحلهای است و در مراحل مختلف (تولید، واردات و توزیع) از هر فعال اقتصادی به فعال اقتصادی دیگر انتقال پیدا میکند، اما درنهایت هزینهی آن از مصرفکننده نهایی دریافت میشود.
مالیات در حسابفا
در نرم افزار حسابداری آنلاین حسابفا شما باید زمان تعریف اشخاص، کالاها و خدمات مالیات آن ها را مشخص کنید. که توضیحی مختصری در رابطه با نوع مالیات اشخاص، کالاها و خدمات در زیر به شما ارائه می شود.
مالیات اشخاص

در این قسمت میتوانید مالیات شخص را مشخص کنید و در صورتی که اطلاعی در این باره ندارید بگذارید حالت پیش فرض سیستم باقی بماند.
- مودی مشمول ثبت نام در نظام مالیاتی: اشخاص زیر مشمول ثبت نام در نظام مالیاتی می باشند:
- کلیه اشخاص حقوقی.
- اشخاص حقیقی که بر اساس ۶ مرحله فراخوان مشمول اجرای مالیات بر ارزش افزوده شده اند.
- اشخاص حقیقی دارای بیش از ۳۰ میلیارد ریال فروش کالا و خدمات در سال.
- اشخاص حقیقی که ۱۰ برابر درآمد مشمول مالیات قطعی شده آنها در سال ۹۱ بیش از ۳۰ میلیارد ریال است
- ماده ۸۱: (فعالیت های کشاورزی، دامپروری، دامداری، پرورش ماهی و زنبورعسل و پرورش طیور، صیادی و ماهیگیری، نوغان داری، احیای مراتع و جنگل ها، باغات اشجار از هر قبیل و نخیلات)
- اشخاصی که مشمول ثبت نام در نظام مالیاتی نیستند: کلیه اشخاصی که ۴ شرط مشمولیت ثبت نام در نظام مالیاتی را دارا نمی باشند مشمول ثبت نام در نظام مالیاتی نیستند
- مصرف کننده نهایی: من و شما که جنسی را خریداری میکنیم برای مصرف شخصی خودمان مصرف کننده نهایی هستیم .مانند خرید لباس، خرید خوراکی برای تهیه غذا و …
مالیات کالاها

در این قسمت میتوانید مالیات کالا را مشخص کنید و در صورتی که اطلاعی در این باره ندارید بگذارید حالت پیش فرض سیستم باقی بماند.
- دارو
- دخانیات
- موبایل
- لوازم خانگی برقی
- قطعات مصرفی و یدکی وسایل نقلیه
- فراورده ها و مشتقات نفتی و گازی و پتروشیمیایی
- طلا اعم از شمش ،مسکوکات و مصنوعات زینتی
- منسوجات و پوشاک
- اسباب بازی
- دام زنده، گوشت سفید و قرمز
- محصولات اساسی کشاورزی
- سایر کالا ها
گزارش مالیات در حسابفا

نرم افزار حسابداری آنلاین حسابفا به شما امکان تهیه گزارش مالیات و همچنین دریافت خروجی TTMS را میدهد.
از گزارش مالیات، علاوه بر مالیات، برای استخراج و مشاهده خرید ها و فروشها در یکفصل خاص، در یک ماه خاص یا در یک بازه زمانی دلخواه نیز میتوان بهره برد.دقت کنید که برای ارائه گزارش به اداره دارایی باید از قبل فاکتورهای رسمی (مورد تائید اداره دارایی) صادر کرده و اطلاعات خریدار و فروشنده را بهطور کامل وارد سیستم کرده باشید.
دیدگاهتان را بنویسید