حسابداری چیست؟
علم حسابداری یکی از علومی است که قدمت آن به اندازه تاریخ بشر است. تمامی انسانها در زمانهای گوناگون، به علم حسابداری نیازمند بودهاند تا از طریق آن به بررسی حسابهای سود و زیان خود اقدام نمایند. این علم در شرایط حاضر، به فرایندهایی از قبیل جمع آوری اطلاعات مالی، طبقه بندی دادهها، ثبت و تهیه گزارشها و صورتهای مالی اختصاص یافته است تا از طریق این اطلاعات، مدیران و تصمیم گیران نهایی بتوانند به راحتی از دادهها استفاده کنند و تصمیمات نهایی و مالی خود در زمینه کسب و کار را اتخاذ نمایند.
حسابداری داخلی و حسابداری مستقل
لازم است بدانید که شغل حسابداری به طور کلی، به دو بخش تقسیم میشود که عبارتند از: حسابداری داخلی و حسابداری مستقل.
در حسابداری داخلی، حسابرسان و یا حسابداران یک شرکت وظیفه دارند، دادهها و اطلاعات مالی مربوط به شرکت مورد نظر را جمع آوری نمایند و پس از انجام تحلیلهای لازم و طبقه بندی دادهها، گزارشهای مربوط را به صورت ماهیانه، سالیانه و … به مدیر شرکت و یا تصمیم گیرندگان نهایی و یا سازمانهای دیگر تحویل دهند. در حقیقت، در این شاخه از علم حسابداری، حسابداران قادر خواهند بود فرایندهای مالی داخل شرکت را مورد بررسی و ارزیابی دقیق قرار دهند. این دسته از افراد و حسابدارن، در واقع، رابط میان هیات مدیره یک شرکت و سایر بخشهای آن هستند.
شاخه دیگر علم حسابداری، حسابداری مستقل است. به طور معمول، سازمانها برای کاهش دادن هزینههای مربوط به حسابداری شرکت خود، امور مالی را به شرکتهای حسابرسی محول میکنند. این شرکتها دادهها و اطلاعات دریافتی از شرکت مورد نظر را بررسی و ارزیابی میکنند و سپس به تجزیه و تحلیل آنها میپردازند و در نهایت، گزارشهای خود را به مدیران سازمان مربوطه ارائه میدهند. در این مقاله قصد داریم به توضیح انواع حسابداری بپردازیم و سپس در مورد رشته حسابداری و فرصتهای شغلی آن، مطالبی را بیان کنیم.
انواع حسابداری
حسابداری دارای شاخههای متعدد و انواع مختلفی است. از جمله انواع حسابداری میتوان به حسابداری صنعتی، حسابداری فروشگاهی، حسابداری مدیریت، حسابداری مالی و مالیاتی، حسابداری دولتی و بازرگانی، حسابداری حقوقی و حسابداری عمومی اشاره کرد. در ادامه به شرح مختصر هر یک از انواع حسابداری خواهیم پرداخت.
حسابداری صنعتی
حسابداری صنعتی را میتوان یکی از مهمترین انواع حسابداری به شمار آورد. این نوع از حسابداران به طور معمول در واحدهای تولیدی به کار گرفته میشوند. حسابداران صنعتی وظیفه دارند اطلاعات و دادههای موجود در مورد هزینهها و مخارج مربوط به مواد اولیه مورد نیاز شرکت تولیدی را بررسی کنند. از طرف دیگر لازم است هزینههای مربوط به فرایند تولید را نیز در نظر بگیرند. در نهایت، سود شرکت و واحد تولیدی مورد نظر و قیمت نهایی محصول مورد نظر را برآورد نمایند.
حسابداری دولتی
همانطور که میدانید تمامی سازمانهای دولتی و همچنین وزارت خانهها نیاز به خدمات حسابداری دارند تا از طریق این خدمات، به مسائلی از قبیل بودجه و تقسیم بندی آن نظارت داشته باشند. لازم به ذکر است که انجام هر یک از این امور، به محاسبات آماری و تحلیلهای دقیق نیازمند است.
حسابداری فروشگاهی
این نوع از حسابداری، اطلاعات مالی یک شرکت و یا فروشگاه را به صورت کاملا سیستماتیک مورد بررسی و تجزیه و تحلیل دقیق قرار میدهد. لازم به ذکر است که حسابداران فروشگاهی، به طور معمول، فرایندهای مالی و همچنین وضعیت تجاری شرکت مورد نظر را بررسی میکنند و سپس نتایج حاصل از تحلیلهای خود را به صاحبان شرکت مورد نظر ارائه میدهند تا از طریق آن، در مورد ادامه فرایندهای مالی تصمیم گیری شود.
حسابداری مالیاتی
همانطور که میدانید مالیات و درگیری در این پروژه، از جمله مسائل بسیار مهم شرکتها و کسب و کارهای کوچک و بزرگ به شمار میرود. لازم به ذکر است که برای انجام این دسته از امور، نیاز به رعایت قواعد و اصول خاصی است که حسابدار مالیاتی میتواند با کسب مهارتها و تواناییهای مورد نیاز در این حرفه، این دسته از امور حسابداری را به سرانجام برساند. از جمله مهارتهای مورد نیاز برای حسابداران مالیاتی، میتوان به شناخت و آگاهی دقیق و کافی از قوانین مالیاتی کشور اشاره کرد. همچنین این دسته از حسابداران، باید با نحوه تشکیل پرونده مالیاتی و از طرف دیگر ایجاد اظهارنامههای مالیاتی به صورت الکترونیک نیز آشنایی داشته باشند و ساختار مالیات را به خوبی بشناسند. آشنایی بر قواعد اعتراضی و همچنین تجدید نظر، از دیگر آگاهیها و تواناییهای مورد نیاز برای یک حسابدار مالیاتی است.
حسابداری مالی
حسابداری مالی، نوع دیگری از حسابداری است. لازم است بدانید که حسابداران مالی، به بررسی دقیق اطلاعات مالی اقدام میکنند و پس از بررسی این دسته از دادهها، گزارش مربوط به آن را تهیه مینمایند و پس از آن، گزارشات مالی مورد نظر را به مدیران مجموعه، ارائه میدهند تا مدیران بتوانند در زمینه فرایندهای مالی مجموعه تحت امر خود، از این دسته از اطلاعات بهره مند شوند و به تصمیم گیری صحیح دست بزنند. لازم به ذکر است که در حال حاضر انجام کلیه این فرایندها از طریق به کارگیری نرم افزارهای ویژه حسابداری، میسر و تسهیل گشته است.
حسابداری مدیریت
حسابداری مدیریت به کلیه فرایندهایی اطلاق میگردد که طی آن به جمع آوری و پردازش اطلاعات اقدام میشود و سپس، این دسته از دادهها دسته بندی میگردند و پس از آن، تحلیلهای آماری لازم در مورد اطلاعات جمع آوری شده، انجام میشود. پس از انجام این امور، اطلاعات و تحلیلهای جمع آوری شده به صورت گزارش کار، به مدیر مجموعه ارائه میگردد. لازم به ذکر این نکته است که حسابداران مدیریت یک شرکت و یا مجموعه، باید اطلاعات مورد نیاز را به نحوی دسته بندی ، سازمان دهی و سپس آنها را پردازش کنند که مدیران شرکت بتوانند با توجه به آن گزارشها، در مورد آینده مالی شرکت تحت امر خود، تصمیم گیری نمایند.
حسابداری بازرگانی
نوع دیگری از حسابداری، حسابداری بازرگانی است. وظیفه اساسی این دسته از حسابداران، این است که به جمع آوری اطلاعات مالی و سپس ارائه و تحلیل آنها اقدام کنند. از جمله گزارشهایی که توسط حسابداران بازرگانی به مدیر یک مجموعه ارائه میشود میتوان به داراییهای شرکت اشاره کرد. بنابراین لازم است این دسته از حسابداران، وضعیت فعلی شرکت و داراییهای آن را به مدیر اطلاع دهند و بدهیها و همچنین وضعیت سرمایه گذاری شرکت و مجموعه مورد نظر را نیز با مدیر در میان بگذارند. از طرف دیگر در این نوع از حسابداری، حسابدار باید وظایف دیگری را نیز انجام دهد از جمله، وی باید بتواند به انجام امور بانکی شرکت نظارت داشته باشد و یا امور بیمه مجموعه را مورد بررسی قرار دهد و یا به ثبت و بررسی معاملات ارزی و یا بورس شرکت، اقدام کند.
حسابداری حقوقی
حسابداران حقوقی، در زمینه امور مالی یک شرکت و یا فرد، به تحقیق و تفحص دست میزنند. در واقع میتوان گفت این نوع از حسابداری، ترکیبی از تحقیق و تفحص در کنار به کارگیری اصول حسابداری و حسابرسی است. در حالت کلی، این دسته از حسابداران، وظیفه دارند خطاهایی را که در یک شرکت و یا سازمان، در زمینه مباحث حقوقی به وجود میآید را مورد بررسی دقیق قرار دهند. و فعالیتهای مالی مشکوک یک مجموعه را بررسی و پیگیری نمایند.
حسابداری عمومی
حسابداری عمومی، نوع دیگری از حسابداری است. این دسته از حسابداران وظیفه دارند سوابق مالی سازمانها و موسسات گوناگون را بررسی کنند تا از میزان صحت سوابق آنها، اطمینان حاصل کنند. با استفاده از این نوع حسابداری، میتوان داراییهای یک مجموعه و همچنین بدهیهای آن و از طرف دیگر حقوق صاحبان سهام و سهامدارن را مورد بررسی دقیق قرار داد و در مورد درآمدها و مخارج و هزینههای یک شرکت و … اطلاعات کافی و کاملی را به دست آورد. لازم به ذکر است که حسابداران عمومی با دسترسی به این دسته از اطلاعات میتوانند، داراییهای یک مجموعه را طبقه بندی نمایند.
در عصر ارتباطات و تکنولوژی، اکثر کسب و کارها حسابداری خود را با کمک یک نرم افزار حسابداری انجام می دهند.
شما میتوانید همین الان با کمک نرم افزار حسابداری آنلاین حسابفا، که جزء بروزترین و راحت ترین نرم افزارهای حسابداری است، نحوه کار کردن با یک نرم افزار حسابداری را یاد بگیرید.
همچنین سایت حسابفا برای شما راهنما و خودآموزهای ویدیویی که نحوه کارکردن با حسابفا را آموزش می دهد نیز تهیه کرده است.
به صفحه اصلی سایت حسابفا مراجعه کنید یا بر روی لینک های آبی موجود در مقاله کلیک کنید تا به قسمت مربوطه هدایت شوید.
دیدگاهتان را بنویسید