شرکت و انواع آن
شرکت در اصطلاح به معنی مشارکت، و تسهیم مال یا کاری مشخص است. در تعریف حقوقی، به ایجاد قرارداد مابین شرکاء برای تقسیم سود و زیان ناشی از انجام عملیات، شرکت گویند. شرکتها خود به دو دستهی مدنی و تجاری طبقه بندی میشوند. شرکتهای مدنی و تجاری دارای تفاوتهای بیشماری هستند برای مثال شرکتهای مدنی دارای شخصیت حقوقی نبوده و در جایی ثبت نمیشوند در حالی که شرکتهای تجاری دارای شخصیت حقوقی به شکل مستقل از شرکاء و سهامداران بوده و حتما باید در اداره ثبت شرکتها به ثبت برسند.
شرکتهای تجاری ؟
به اجتماعی از افراد که مطابق با قانون تجارت دارای شخصیت حقوقی مستقل از موسسین و شرکاء هستند، شرکت گفته میشود. برای به ثبت رساندن یک شرکت و اطلاع رسانی آن به سایر افراد، بایستی در اولین فرصت اقدام به ثبت آگهی رسمی کرد. در این صورت شرکتهای تجاری به محض ثبت در اداره ثبت شرکتها، از حق رای، اقامتگاه و تابعیت شرکتهای تجاری، بر خوردار خواهند شد. همچنین ورشکستگی و یا انحلال مجموعه ، میتواند باعث منحل شدن شرکتهای تجاری شود.
ویژگیهای شرکتهای تجاری
– دارای شخصیت حقوقی مستقل از شرکاء هستند.
– ثبت آنها در مرجع ثبت شرکتها، از طریق سامانه ثبت شرکتها الزامی است.
– دارای تمام حقوق اشخاص حقیقی هستند لذا مالکیت اموال و دارایی های آنها متعلق به خود شرکت و نه شرکاء آن است.
– اداره امور آنها، بر عهده هیات مدیره و گاها مجامع عمومی است پس تصمیم گیری در مورد تمامی امور، نیاز به اتفاق نظر تمامی شرکاء ندارد و رای اکثریت آراء کافی است.
تاریخچه به وجود آمدن و ثبت شرکتها در ایران:
در سال ۱۳۰۳ اولین قانون تجارت در ایران راجع به شرکتهای تجاری تدوین شده است و پس از آن در سال ۱۳۰۴ قوانین 12 فروردین و ۱۲ خرداد به تصویب رسید. اولین قانون رسمی به ثبت رسیده در قانون تجارت ایران در تاریخ ۲ اردیبهشت ۱۳۱۱ مصوب شد. سپس در تاریخ ۲۴ اسفند سال ۴۷ قانون تجارت مصوب به موجب لایحه اصلاحی، اصلاح گردید و هم اکنون نیز مورد استفاده است.
لزوم آشنایی با انواع شرکتها:
در این مقاله سعی شده با تعریف انواع شرکتها، ویژگیها، نحوه دسته بندی و قوانین آنها بیشتر آشنا شویم زیرا در حال حاضر بیش از یک میلیون شرکت تجاری اعم از دولتی، تعاونی و عمومی در حال فعالیت هستند و هر شخصیت حقیقی و حقوقی ممکن است برای رفع نیازهای خود اقدام به راه اندازی شرکت تجاری کند. در قانون تجارت ایران انواع شرکتها بر اساس تفاوتها در زمینههای مختلفی مثل اختیارات و تکالیف، میزان سرمایه مورد نیاز، نحوه تصمیم گیری و … دسته بندی و بررسی میشوند.
طبق ماده ۲۰ قانون تجارت ایران، شرکتهای تجاری به ۷ قسم طبقه بندی میشوند
۱. شرکتهای سهامی ( تنها سرمایه در آنها دخیل است)
۲. شرکتهای با مسئولیت محدود ( تنها سرمایه در آنها دخیل است )
۳. شرکتهای تضامنی ( شخصیت اعتباری و ضمانت شرکاء درآنها دخیل است )
۴. شرکتهای نسبی ( شخصیت اعتباری و ضمانت شرکاء درآنها دخیل است )
۵. شرکتهای مختلط سهامی ( آمیخته ای از شخصیت اعتباری، ضمانت شرکاء و سرمایه در آنها دخیل است )
۶. شرکتهای مختلط غیرسهامی ( آمیخته ای از شخصیت اعتباری، ضمانت شرکاء و سرمایه در آنها دخیل است ) ۷. شرکتهای تعاونی تولید و مصرف ( تعدد شرکاء در آنها دخیل است )
شرکتها سهامی:
یکی از عمده ترین و رایج ترین اشکال موسسات تجاری، موسسات سهامی هستند که شخصیت حقوقی، حجم بالای عملیات، تعداد بالای کارکنان و میزان زیاد دارایی مشخصههای اصلی آنها هستند. شرکتهای سهامی میتوانند با بکارگیری دارایی های خود، به کسب درآمد پرداخته و مالیات این درآمد را به عنوان یک شخصیت حقوقی مستقل، پرداخت نمایند.
مطابق با ماده ۱ لایحه قانون تجارت، شرکتهایی سهامی هستند که سرمایه آنها به سهام تقسیم بندی شده و سهامداران به میزان مبلغ اسمی سهامشان دارای مسئولیت باشند. مبلغ اسمی، همان مبلغی است که بر روی برگه سهام نوشته شده است. شرکتهای سهامی حتی اگر عملیات و فعالیتشان مربوط به امور بازرگانی نباشد نیز در دستهی شرکتهای بازرگانی قرار دارند بنابراین میتوانند، موضوع فعالیت شرکت را آموزشی تعیین کنند و با وجود غیر تجاری بودن موضوع فعالیت، باز هم تجاری محسوب شوند. در شرکتهای سهامی، سهامداران تنها تا میزان مبلغ اسمی سهامشان، دارای مسئولیت هستند و نسبت به هزینههای اضافی دارای مسئولیتی نخواهند بود.
ویژگیهای شرکتهای سهامی :
– شخصیت مستقل
– مسئولیت محدود
– جدایی مدیران و صاحبان سهام
– تداوم بقاء و قابلیت انتقال مالکیت
– سهولت جمع آوری سرمایه
– کنترل و نظارت دولتی
“شرکتهای سهامی طبق قانوت تجارت به دو دسته شرکتهای سهامی عام و شرکتهای سهامی خاص تقسیمبندی میشوند”.
شرکتهای سهامی عام:
به شرکتهایی سهامی عام گفته میشود که سرمایه آنها به صورت کامل بین موسسین تقسیم نشده است. یعنی بخشی از سهام به وسیله موسسین و بخش دیگر معادل حداقل ۵۱ درصد از سهام، توسط واگذاری از طریق بورس و فرابورس، به عموم تامین میشود. برای تشکیل این شرکتها باید موسسین حداقل ۲۰ درصد از سرمایه و ارزش مالی شرکت را تامین و تعهد کنند و ۳۵ درصد از این ۲۰ درصد را نزد بانک در حسابی با نام شرکت در شرف تاسیس بلوکه نمایند. پس از انجام این مراحل اظهارنامه و اساسنامه به همراه طرح اعلامیه پذیره نویسی سهام، تحویل اداره ثبت شرکت ها شده و پس از مطالعه و تایید آنها، شرکت وارد مرحله توضیع اعلامیه پذیره نویسی میشود. اعلامیه پذیره نویسی در روزنامه های کثیرالانتشار در معرض دید عموم قرار میگیرد. مابقی سهام نیز توسط موسسین قابل خریداری نمیباشد.
ویژگیهای شرکتهای سهامی عام:
تعداد موسسین این شرکتها باید حداقل ۵ نفر باشد.
سرمایه در زمان تاسیس این شرکتها نباید کمتر از ۵ میلیون ریال باشد.
در نام شرکت باید عبارت ( سهامی عام ) بدون فاصله قبل یا بعد از نام شرکت درج شود.
مبلغ اسمی سهام شرکتهای عام، نباید بیشتر از ۱۰.۰۰۰ ریال باشد.
مطابق با قانون تجارت، شرکت سهامی عام میتواند اوراق قرضه منتشر نماید.
مبلغ پاداش در شرکتهای سهامی عام نباید از ۵% سود قابل پرداخت تجاوز کند.
در شرکتهای سهامی عام، موسسین باید هنگام تاسیس حداقل ۲۰ درصد سهام را تایید نمایند.
در تاسیس سهامی عام مجمع عمومی موسس اجباری است.
در زمان تاسیس سرمایه شرکت های سهامی عام باید حداقل ۵ میلیون تومان باشد.
انتشار اعلامیه پذیره نویسی برای فروش سهام باید انجام شود.
شرکت سهامی خاص:
برخلاف شرکتهای سهامی عام تمام سرمایه این شرکتها، توسط موسسین تامین میشود. مسئولیت هر یک از سهامداران در این شرکتها، محدود به مبلغ اسمی سهامشان است.
ویژگی های شرکتهای سهامی خاص:
تعداد اعضای تشکیل دهنده این شرکتها باید حداقل ۵ نفر باشد.
تعداد مدیران باید حداقل ۳ نفر باشد.
در نام شرکت باید عبارت (سهامی خاص) بدون فاصله قبل یا بعد از نام شرکت درج شود.
مبلغ اسمی سهام، در شرکتهای سهامی خاص سقفی ندارد.
برای شرکت سهامی خاص امکان انتشار اوراق قرضه پیش بینی نشده است.
مبلغ پاداش در سهامی عام، نباید از ۱۰% سود قابل پرداخت تجاوز کند.
در شرکتهای سهامی خاص، موسسین باید هنگام تاسیس ۱۰۰ درصد سهام را تایید نمایند.
در تاسیس شرکتهای سهامی خاص، مجمع عمومی موسس اجباری نیست.
در زمان تاسیس این شرکتها، سرمایه نباید کمتر از ۱ میلیون ریال باشد.
انتشار اعلامیه پذیره نویسی برای فروش سهام لازم نبوده و پیش بینی نشده است.
در وبلاگ حسابفا بخوانید؛ کسورات در حقوق و دستمزد
شرکتهای با مسئولیت محدود
شرکتهای با مسئولیت محدود، برای انجام عملیات تجاری، تنها میان دو یا چند نفر ایجاد میشوند. هر یک از این شرکاء تنها به میزان سرمایه خود که به آن آورده یا سهم الشرکه گویند، در برابر بدهیها، دارای مسئولیت هستند. در نام این شرکتها باید حتما از عبارت ( با مسئولیت محدود)، استفاده شده و همچنین میزان سهم الشرکه هریک از شرکاء در اساسنامه شرکت مشخص شده باشد. تعداد اعضای تشکیل دهنده این شرکتها باید حد اقل ۲ نفر باشد.
شرکتهای تضامنی:
ساده ترین نوع شرکتها، شرکتهای تضامنی هستند که بین دو یا چند نفر، تحت عنوان به خصوصی برای انجام امور تجاری و کسب سود با مسئولیت تضامنی تشکیل میشود. مطابق با ماده ۱۲۳ قانون تجارت، شراکت در این شرکتها به دلیل نا محدود بودن مسئولیت و همچنین به این دلیل که هر شریک مسئول اعمال شرکای دیگر است باید با اطمینان فردی شرکاء از اعتبار و قدرت مالی همراه باشد. مسئولیت نامحدود یعنی اگر داراییها و سرمایه شرکت برای تسویه تمامی بدهیها کافی نباشد، فارغ از اینکه هر یک از شرکاء دارای چه میزان سرمایه هستند، مسئولیت پرداخت تمامی بدهیها به هر میزانی که باشد را بر عهده خواهند داشت. این شرکتها برای تاسیس، دارای هیچ گونه محدودیت سرمایه ای نیستند. با این تفاسیر موسس میتواند سرمایه را به هر مبلغی که مورد نظرش است اعلام کند و این مبلغ میتواند به صورت نقد، غیر نقد یا ترکیبی از هر دو باشد. از جمله شرکتهای تضامنی میتوان به صرافیها اشاره کرد که بر اساس قوانین بانک مرکزی میباید در قالب تضامنی ثبت و تشکیل شوند.
- سهم شرکاء در شرکتهای تضامنی از یک شریک به شریک دیگر قابل انتقال نیست.
- تعداد اعضاء تشکیل دهنده این شرکتها باید حداقل ۲ عضو باشد.
- مدیر از بین اعضاء انتخاب میشود.
- مدیران دارای هیچ نوع مسئولیت مدنی و جزایی نیستند.
- درشرکتهای تضامنی برای تصمیم گیری در مورد امور شرکت، رضایت کلیه شرکاء مورد نیاز است.
- انتخاب آزادانه شرکاء
- عمر محدود
- مسئولیت نامحدود
- سهولت تشکیل
- لزوم داشتن شرکتنامه
- نحوه تشکیل شرکتهای تضامنی
- درنام این شرکتها باید حتما از عبارت (شرکت تضامنی) و حداقل نام یک یا تمامی شرکاء استفاده شده باشد. در صورتیکه تنها از نام یکی از شرکاء استفاده شود باید در ادامه از عبارت ( و شرکاء) یا (و برادران ) استفاد شود.
عمر شرکتهای تضامنی با توجه به هر یک از شرایط زیر ممکن است خاتمه یابد:
- محدودیت عمر قرارداد یا شرکت نامه
- در صورت تعیین نشدن عمر شرکت، پس از انجام عملیاتی که شرکت برای آن تشکیل شده است.
- بنا به رضایت تمامی شرکاء
- مرگ یا محجوریت هر یک از شرکاء
- ورشکستگی یکی از شرکاء
- مراجعه به دادگاه و تقاضای انحلال
شرکت نسبی:
این شرکتها برای انجام عملیات تجاری با عنوانی منحصر به فرد، بین دو یا چند نفر تشکیل میشوند. و هر یک از شرکاء به میزان سرمایه ای که به شرکت تزریق کرده است، دارای مسئولیت می باشد. در نام گذاری این شرکتها نیز مانند شرکتهای تضامنی باید از عبارت ( شرکت نسبی ) و حداقل نام یک یا تمام شرکاء استفاه شود. در صورتیکه در نام شرکت، اسامی تمامی شرکاء وجود نداشته باشد باید بعد از نام شریک یا شرکاء آورده شده، از عبارت (و شرکاء) یا (و برادران) اجبارا استفاده شود.
ویژگیهای شرکتهای نسبی:
- تعداد اعضاء تشکیل دهنده این شرکتها باید حداقل ۲ عضو باشد.
- مدیر از بین اعضاء انتخاب میشود.
- مدیران دارای هیچ نوع مسئولیت مدنی و جزایی نیستند.
- در شرکت نسبی بر خلاف تضامنی، هر یک از شرکا تنها نسبت به میزان سرمایه ی خود در شرکت نسبت به بدهی های آن دارای مسئولیت می باشد و طلبکار تنها تا سقف سرمایه شرکاء میتواند نسبت به اموال شخصی آنها ادعایی داشته باشد.
شرکت مختلط غیرسهامی
این شرکتها به گونه ای هستند که برای انجام عملیات تجاری، تحت عنوان منحصر به فرد بین یک یا چند نفر شریک ضامن و یک یا چند نفر شریک با مسئولیت محدود تاسیس میشوند. در این شرکتها نیاز به انتشار سهام وجود ندارد. مسئولیت باز پرداخت تمامی بدهیها در شرکت های مختلط غیرسهامی، بر عهده شریک ضامن است. شریک با مسئولیت محدود همانطور که از نامش بر میآید، تنها به میزان سرمایهای که در شرکت دارد، دارای مسئولیت است. در نام گذاری این شرکتها باید حتما از عبارت (شرکت مختلط )و حداقل نام یکی از شرکاء ضامن استفاده شود. تعداد اعضاء تشکیل دهنده این شرکتها باید حداقل ۲ عضو باشد.
حسابفا، اولین نرم افزار حسابداری آنلاین کشور
شرکت مختلط سهامی
شرکتهای مختلط سهامی ترکیبی از تضامنی و سهامی هستند که تحت نام منحصر به فرد بین یک یا چند نفر از شرکاء سهامی و یک یا چند نفر از شرکاء ضامن تشکیل می شوند. شرکاء سهامی به کسانی گفته می شود که سرمایه شان به شکل سهمالشرکه با قیمت مساوی، تقسیم شده است و تا میزان همان سرمایه ای که تزریق کرده اند دارای مسئولیت هستند. شریک ضامن به شخصی اطلاق میشود که سرمایه اش به شکل سهام نیست و در برابر تمامی بدهیهای شرکت، مازاد بر داراییهای آن، دارای مسئولیت است. در صورتیکه تعداد شرکاء ضامن بالا باشد میزان مسئولیت آنها، در مقابل بدهیها، مطابق با قوانین و مقررات تعیین شده در شرکت تضامنی خواهد بود. در نام این شرکتها نیز باید حتما از عبارت (شرکت مختلط) و حداقل نام یکی از شرکاء ضامن استفاده شود. تعداد اعضاء تشکیل دهنده این شرکتها باید حداقل ۳ عضو باشد.
در همین رابطه بخوانید؛ لزوم طبقه بندی واحد های اقتصادی
شرکت تعاونی
مطابق با ماده ۲ قانون تجارت، شرکتهای تعاونی متشکل از اشخاص حقیقی و حقوقی است که برای رفع احتیاجات مشترک یا پیشرفت و ترقی وضعیت اقتصادی، اجتماعی اعضاء تشکیل میشود. رفع نیازمندیهای اعضاء باید از طریق همکاری و تعاون خود آنها در راستای پیشبرد اهداف، مطابق با قوانین مندرج باشد. تعداد اعضاء تشکیل دهنده این شرکتها باید حداقل ۷ عضو باشد. در این شرکتها به طور کلی ضمانت و سرمایه شرکاء دارای تاثیر به خصوصی نیست بلکه تعداد شرکاء و اکثریت آنهاست که موثر است. در شرکتهای تعاونی باید تمامی سرمایه یا حداقل ۵۱ درصد از سرمایه، توسط شرکاء تامین شود. این امکان وجود دارد که قسمتی از سرمایه توسط نهادهای دولتی، وزاتخانهها یا نهادهای عمومی مثل بانکها تامین گردد. با وجود اینکه نهادهای دولتی و عمومی میتوانند در شرکتهای تعاونی مشارکت کنند، اما هرگز اجازه ندارند که به عضویت تعاونی درآمده و یا مالکیت سهام را دردست بگیرند. در این شرکتها بر خلاف سایر شرکتها، باید سهام همه افراد با هم برابر باشد و افراد تنها در صورتی میتوانند به هر مبلغ یا میزان دلخواهی سهم الشرکه داشته باشند که به تصویب مجمع عمومی عادی رسیده باشد. در شرکتهای تعاونی، میزان تاثیرگذاری اشخاص بسته به سرمایه و نفوذ شخص تعیین نمیشود و هر شریک صرف نظر از میزان سهم الشرکه اش تنها دارای یک رای میباشد و تقسیم سود نسبت به میزان سرمایه تعیین نمیشود.
شرکتهای تعاونی خود از نظر علمی به سه دسته طبقه بندی میشوند.
شرکت تعاونی تولید:
در این تعاونیها امور مربوط به کشاورزی، دام داری، دام پروری، پرورش و سید ماهی، شیلات، صنعت معدن، عمران و شهرسازی و تعاونی شهری و روستایی و … انجام میشود.
شرکت تعاونی مصرف:
این تعاونیها در راستای تهیه انواع کالاهای مصرفی، ارائه خدمات یا تهیه و تامین نیازهای اعضاء و خانوادههای آنها تشکیل میشوند.
شرکتهای تعاونی توزیعی:
این تعاونیها، در اصل دارای دو هدف عمده هستند که هدف اول، رفع نیاز مشاغل تولیدی یا مصرفی و حمایت از آنها است و هدف دوم، رفع نیازهای روستاییان، عشایر، کارگران و کارمندان از لحاظ مطالبه سهمیه کالا و حمایت های دولتی و بانکی است.
جمع بندی
با توجه به تحولات روز افزون و پدیدار شدن نیازها و احتیاجات جدید درهر دورهی زمانی، جوامع در امور تجاری خود، نیاز به پیروی از یک سری اصول و قواعد به خصوص داشتهاند و به ایجاد سازمانهای جدیدی برای بررسی و رسیدگی به آنها پرداختهاند. بررسی سوابق تاریخی نشان دهنده این موضوع مهم است که اشخاص در تمامی ادوار، بعد از آشنایی با مساله تجارت، نیازمند به وجود آمدن مشارکت و همکاری در انجام تمامی امور، به خصوص امور تجاری خود بوده اند لذا ایجاد مشارکت و تشکیل شرکتها از دیر باز، امری لازم و معمول بوده است. به دلیل اینکه افراد سعی دارند با به اشتراک گذاشتن سرمایه، مهارت و اندیشه خود به کسب درآمد و سود بپردازند در این مقاله با بررسی طبقه بندیهای مختلف شرکتهای تجاری و تفکیک مزایا و معایب هر یک از آنها، سعی کردهایم به افرادی که نیازمند ایجاد شرکت هستند کمک کنیم که تصمیم گیری بهتری داشته باشند.
دیدگاهتان را بنویسید