بدهی و انواع آن
بدهی
بدهی، واژهای که اغلب افراد در جوامع امروزی، با مفاهیم و مصادیق آن آشنا هستند. با گسترش روز افزون جمعیت و مشاغل، مجال فعالیت و کسب درآمد برای تمامی افراد فراهم شده است. افراد در مراودات مالی روزانه خود، عملیاتی را انجام میدهند که ممکن است منجر به ایجاد بدهی شود، برای مثال دریافت وام و تسهیلات از بانک و موسسات مالی، تعهدات شخص به افراد حقیقی یا حقوقی که در ازای دریافت کالا یا خدمات صورت میگیرد و باید در بازههای مشخص بازپرداخت شود، از انواع مختلف بدهی به حساب میآیند. بطور کلی، بدهی یا دین آن چیزی است که یک شخص ملزم است به دیگری پرداخت کند.
بدهی در حسابداری
اکنون که با مفهوم مختصری از بدهی آشنا شدیم، قصد داریم به مفهوم بدهی در حسابداری بپردازیم. بدهی در حسابداری درواقع ادعای اشخاص ثالث نسبت به داراییهای واحد اقتصادی است و از دیدگاه واحد اقتصادی، تعهداتی که شرکت به اشخاص حقیقی یا حقوقی دیگر دارد را بدهی میگویند. بدهیها به نحوی تعهد انتقال منافع اقتصادی واحد تجاری است که در راستای اهداف واحد تجاری، در گذشته یا طی دوره مالی با انجام عملیات و معاملات ایجاد شدهاند و شرکت ملزم به باز پرداخت آنها خواهد بود. تسویه بدهی میتواند از محل داراییهای نقد، اموال یا ارائه خدمات باشد. برای مثال در صورتیکه واحد اقتصادی برای خرید یا اجاره محل اقامت خود، از بانک یا موسسات مالی، وام دریافت نماید به عنوان بدهی واحد اقتصادی شناسایی میشود. بدهیهای جاری یک شرکت در طول یک دوره مالی، نشان دهنده تعهدات آن واحد در عملیات مستمر آن است. در قوانین برخی از جوامع، اگر واحد اقتصادی در بازپرداخت بدهی از محل داراییهای خود ناتوان باشد، طلبکاران حق دارند به شکل قانونی اموال شرکت را مصادره نمایند. اکثر قوانین حسابداری دولتی این اجاره را به طلبکاران داده است که بدهکاران را ملزم به فروش دارایی های خود برای بازپرداخت بدهی نمایند.
شناسایی بدهیها:
برای محاسبه دقیق بدهیها ابتدا بایستی آنها را شناسایی کرد. در طی دوره مالی، رویدادهایی رخ میدهد که منجر به ایجاد بدهی شده، از همین رو باید بدهیها در تاریخ رخداد آنها ثبت شوند. شناسایی صحیح آنها، کمک شایانی به واحد اقتصادی خواهد کرد چرا که بدهیهای جاری، تحت تاثیر عملیات شرکت و نشان دهنده ادعای اشخاص ثالث در مورد داراییهای جاری و منابع مورد استفاده شرکت هستند.
در همین رابطه بخوانید؛ شرکت و انواع آن
اندازه گیری بدهیها:
اندازه گیری بدهیها در یک واحد اقتصادی از آنجایی دارای اهمیت است که سرمایه گذاری و واگذاری وام به این واحد اقتصادی را توجیه میکند. پس بهتر است قبل از سرمایه گذاری در یک واحد اقتصادی، نسبت به بدهیهای آن واحد یک ارزیابی دقیق انجام شود. برای تایید سلامت واحد اقتصادی، اندازه گیری و برآورد میزان بدهیهای جاری و غیر جاری لازم است. اندازه گیری بدهیها با طبقه بندی آنها کار سادهتری خواهد بود. در ادامه این مقاله به طبقه بندی بدهیها و مدیریت آنها میپردازیم.
هدف از طبقهبندی بدهیها در حسابداری:
بدهیها در حسابداری با توجه به تاریخ سر رسیدشان طبقه بندی میشوند. طبقه بندی بدهیها به دسته جاری و غیر جاری، معیار و ابزاری موثر برای تجزیه و تحلیل مالی و سنجش میزان خالص داراییهای یک واحد اقتصادی است. این سنجش نشان میدهد که آیا شرکت در انجام امور روزانه و فعالیتهای عادی خود دچار مشکل مالی خواهد شد یا خیر. طبقه بندی بدهیها، در واحدهای اقتصادی که دارای استانداردی مشخص و طول چرخه عملیاتشان کوتاه، یک امر الزامی است. به طور معمول، وضعیت واحد اقتصادی بسته به ماهیت و ابزارهای تشکیل دهنده آن، با مشاهده میزان بدهیها، قابل تشخیص خواهد بود. در برخی از شرکتها، مازاد بدهیهای جاری نشان دهنده مشکلات مالی است بنابراین مدیریت و کنترل بدهیها، جهت بازپرداخت در موعد مقرر، نیازمند دسته بندی و ثبت دقیق آنها است. مالکان شرکتها نیاز دارند که بدانند هر بدهی را در چه زمانی باید پرداخت کنند لذا برای انجام مدیریت صحیح، لازم است که نوع بدهیها را شناخته و تراز بدهیها را به ترتیب تاریخ پرداخت هر یک از آنها، لیست کنند.
بدهی جاری
طبق استانداردهای پذیرفته شده در حسابدری، بدهیها از لحاظ نقد شوندگی به دو دسته جاری و غیر جاری تقسیم شوند. بدهیهایی جاری؛ بازپرداخت آنها یکسال یا کمتر از یکسال از تاریخ تراز نامه است و معمولا از محل داراییهای جاری قابل پرداخت هستند. اگر تامین مالی بدهیهای جاری، از محل داراییهای غیر جاری یا تعهدات مالی بلند مدت انجام شود، حتی اگر سررسید آنها در طول یک چرخه عملیاتی یا یک سال از تاریخ ترازنامه قرار بگیرد آنها را از دسته بندی جاری خارج میکند. تفکیک بدهیها در واحدهای تجاری دارای تداوم، باعث سریع وصول شدن بدهی میشود که در نهایت منجر به یک مدیریت و کنترل مناسب در واحد اقتصادی است. اسناد پرداختنی و حسابهای پرداختنی از رایجترین و متداولترین بدهیها هستند.
بدهیهای جاری دارای دو ویژگی عمده به شرح زیر هستند:
۱ – ظرف مدت یکسال یا یک دوره مالی هر کدام طولانی تر است تسویه میشوند.
۲ – از محل داراییهای جاری یا بدهی جاری دیگری قابل تسویه هستند.
در غیر اینصورت بدهی غیر جاری بوده و از دسته جاری خارج میشود.
انواع بدهیهای جاری در حسابداری شامل اقلام زیر است:
۱ . حسابها و اسناد پرداختنی تجاری:
– حسابهای پرداختنی
– اسناد پرداختنی
۲ . سایر حسابها و اسناد پرداختنی
پیش دریافت درآمد
مالیات پرداختنی ( ذخیره مالیات )
حقوق و دستمزد پرداختنی
۳ . سود سهام پرداختنی
سود سهام پرداختنی ( تضمین شده )
تسهیلات مالی دریافتنی
حصه جاری بدهیهای بلند مدت
حسابهای پرداختنی:
حسابهای پرداختنی، بدهیهایی هستند که در مقابل خرید نسیه کالا و خدمات ایجاد شدهاند. اصطلاحا به آنها بدهیهای دفتری هم میگویند چرا که تنها در دفاتر خریدار و فروشنده ثبت میشوند. این بدهیها، ظرف مدت یکسال از تاریخ ترازنامه تسویه خواهند شد. از جمله ویژگیهای حسابهای پرداختنی، میتوان به عدم ارائه چک، سفته یا سند بدهی به فروشنده اشاره کرد. حسابهای پرداختنی معمولا در مراودات مالی، با اعتماد بیشتر بین اشخاص مورد استفاده قرار میگیرد و ریسک بالاتری نسبت به اسناد پرداختنی دارند.
اسناد پرداختنی:
اسناد پرداختنی بر خلاف حسابهای پرداختنی که زبانی هستند، در ازای ایجاد بدهی به طلبکاران، سند بدهی ارائه میکنند. به این سند پرداخت شده، اصطلاحا اسناد پرداختنی میگویند. در صورتیکه اسناد پرداختنی ذکر شده در ازای خرید کالا و خدمات تجاری باشد، اسناد پرداختنی تجاری محسوب میشوند. این بدهیها نسبت به حسابهای پرداختنی، دارای ضمانت قانونی موثق هستند که وصول این بدهیها را تضمین میکند. در مبادلات واحد اقتصادی، اسناد پرداختنی نسبت به حسابهای پرداختنی ارجحتر و متداولتر هستند. اسناد پرداختنی در مقایسه با حسابهای پرداختنی، ظرف مدت زمان کوتاهتری تسویه میشوند. از اسناد پرداختنی برای معاملاتی استفاده میشود که سر رسید طولانیتری دارند.
پیشدریافت درآمد:
پیش دریافتها در حسابداری یک نوع بدهی محسوب میشوند. پیش دریافتها نشان دهند درآمدهایی هستند که با وجود دریافت مبلغ آنها، کالا یا خدمتی از این بابت ارائه نشده است. کسب درآمد در این حسابها تکمیل نشده است زیرا گرچه مبلغ دریافتی به عنوان پیش دریافت ثبت شده است اما کالا یا خدمات، در آینده ارائه میشود. زمانی که کالا یا خدمات مربوط به مبلغ دریافت شده، کاملا به مشتریان ارائه شد، حساب پیش دریافت از دفاتر خارج شده و حساب درآمد شناسایی میشود. برای مثال در تعیین قرارداد بیمه، شرکت بیمه کننده، پیش دریافت درآمد را در زمان انعقاد قرارداد، دریافت میکند. پیش دریافت فروش بلیط در شرکتهای مسافربری، قبل از انجام خدمات نیز در این دسته قرار دارد.
مالیات پرداختنی:
واحدهای اقتصادی در روند عادی عملیات تجاری خود، با مالیات بر ارزش افزوده و مالیات بر درآمد روبرو هستند. کالاهای خریداری شده توسط واحدهای اقتصادی، اکثرا دارای مالیات بر ارزش افزوده هستند که فروشندگان مبلغ این مالیات را از خریدار دریافت و به نمایندگی از خریدار به سازمان امور مالیاتی پرداخت میکنند. پرداخت این مالیات به سازمان امور مالیاتی، به صورت دورهای، فصلی یا سالانه اتفاق میافتد. در حسابداری، حسابداران مبالغ دریافتی بابت مالیات بر ارزش افزوده را در حساب مالیات بر ارزش افزوده پرداختنی که یک نوع بدهی جاری است، ثبت میکنند تا در موعد مقرر به اداره دارایی پرداخت نمایند.
حقوق و دستمزد پرداختنی:
حقوق و دستمزد در واقع بدهی واحد اقتصادی، در برابر کارکنان است. در طول دوره مالی این بدهی تحت عنوان حقوق و دستمزد پرداختنی شناسایی میشود. که به دلیل الزام واحد اقتصادی به پرداخت ماهانه آن، جزء بدهیهای جاری طبقه بندی میشود. در پایان هرماه، حقوق و دستمزد پرداختنی توسط کارفرما محاسبه و به کارکنان پرداخت میشود.
در همین رابطه بخوانید؛ مزایای حقوق و دستمزد
سود سهام پرداختنی:
این نوع سود، به عنوان یک بدهی جاری در گزارشهای مالی و یادداشتهای توضیحی آورده میشود. سود سهام پرداختنی در واقع سودی است که هیات مدیره شرکتهای سهامی برای تقسیم بین سهامداران، به مجمع عمومی اعلام میکنند که بعد از تصویب توسط مجمع عمومی، حداکثر تا ۸ ماه پس از تاریخ مجمع، باید این سود تقسیم شود. بنابراین سود سهام پرداختنی بدهی جاری است.
تسهیلات مالی دریافتنی:
این نوع تسهیلات مالی کوتاه مدتی که واحد اقتصادی از بانک ها و موسسات مالی و اعتباری دریافت میکند و آن دسته از تسهیلات مالی بلند مدتی که قرار است طی یک سال از تاریخ ترازنامه یا چرخ عملیات هر کدام طولانی تر است پرداخت شوند، جزء بدهیهای جاری طبقه بندی میشوند. تسهیلات مالی دریافتنی باید علاوه بر ترازنامه، حتما در یادداست های توضیحی نیز افشا شوند.
حصه جاری بدهیهای بلندمدت:
بدهیهای بلند مدتی که در دوره مالی بعد سررسید شده و قرار است تسویه شوند، در تاریخ ترازنامه باید به عنوان حصه جاری بدهیهای بلند مدت، جزء بدهیهای جاری طبقه بندی شوند.
برای مثال اگر شرکتی وامی به مبلغ ۳۰ میلیون ریال را با سررسید ۳ سال دریافت کند، هر سال باید مبلغ ۱۰ میلیون ریال از این وام را تسویه نماید.
بنابراین در سال اول بعد از دریافت وام، شرکت باید در ترازنامه خود مبلغ ۱۰ میلیون ریال از این وام را در گروه بدهیهای جاری تحت عنوان حصه جاری بدهیهای بلند مدت و ۲۰ میلیون ریال باقیمانده این وام را تحت سرفصل بدهیهای غیر جاری گزارش نماید.
نحوه انعکاس بدهیهای جاری در صورتهای مالی
بدهیها در حسابداری دارای ماهیت بستانکار هستند یعنی ممکن است دارای تراز بدهکار یا بستانکار باشند. بدهیها در دسته حسابهای دائمی و ترازنامهای قرار دارند و مانده آنها به سال مالی بعد منتقل میشود. در ترازنامه بدهیها به ترتیب تاریخ سررسید طبقه بندی و گزارش میشوند. مدیران و صاحبان سهام با در نظر گرفتن تاریخ سررسید بدهیها نسبت به بازپرداخت آنها از محل داراییها و وجوه نقد در اختیارشان اقدام میکنند. مدیران در صورت کمبود وجه برای تسویه بدهیها باید نسبت به افزایش وجوه نقد یا دارایی اقدام کنند. اقلام درج شده در طرف بدهکار و بستانکار ترازنامه می بایست در پایان دوره مالی و زمان محاسبه عملیات متوازن باشند لذا مجموع داراییها در سمت بدهکار ترازنامه و مجموع بدهیها و حقوق صاحبان سهام در بستانکار آن درج میشود.
بدهی غیر جاری چیست؟
بدهیهایی که سررسید آنها بلند مدت بوده و زمان باز پرداخت آنها بیش از یک سال است را بدهیهای غیر جاری مینامند. انتظار نمیرود بدهیهای غیر جاری، طی یک سال مالی تسویه شوند. اطلاع از میزان بدهیهای غیرجاری در روند اصلاح اعتبارات مالی یک واحد اقتصادی، برای آمادگی در بازپرداخت به هنگام آنها، نقش به سزایی دارد.
انواع بدهیهای غیر جاری در حسابداری شامل اقلام زیر است:
۱ . تسهیلات بلند مدت پرداختنی
۲ . اسناد پرداختنی بلند مدت
۳ . اوراق قرضه پرداختنی
۴ . ذخیره مزایای پایان خدمت کارکنان
تسهیلات بلند مدت پرداختنی:
یکی از انواع بدهیهای بلندمدت، تسهیلات (وام) بلند مدت پرداختنی است که از موسسات اعتباری مانند بانک، در قبال دریافت وثیقه معتبر گرفته میشود. بازپرداخت این نوع وامها طولانی مدت بوده و معمولا بیش از دو سال یا گاها ۱۰ الی ۲۰ سال نیز به طول میانجامد. بازپرداخت این وامها به صورت اقساطی انجام میشود. وام احداث مسکن، وام تولیدی، وام توسعه و گسترش کارخانهها، نمونههایی از این نوع تسهیلات هستند.
اسناد پرداختنی بلند مدت:
این دسته از بدهیهای بلند مدت، در ازای خرید کالا یا دریافت خدمات از دیگران ایجاد میشوند. خریداران در ازای دریافت کالا و خدمات، به جای پرداخت وجه نقد، سفته یا چک بلند مدت پرداخت میکنند. به دلیل اینکه سررسید سفته یا چکهای صادره بیش از یکسال است، جزء اسناد پرداختنی بلند مدت دسته بندی میشوند.
اوراق قرضه پرداختنی:
صدور اوراق قرضه یکی از روش های تامین مالی واحدهای اقتصادی به شمار میرود. موسسات تولیدی و بازرگانی سهامی میتوانند علاوه بر اخذ وام از بانکها، از طریق صدور اوراق قرضه و عرضه آن به عموم، منابع مالی خود را تامین کنند. ورقه قرضه، ورقهای قابل معامله و معرف ارزش اسمی و سود تضمین شده است. دارنده اوراق قرضه، متعهد است اصل مبلغ اوراق را در سررسید مشخص و سود اوراق قرضه را در طول مدت قرارداد، به شکل ادواری و درصدی از ارزش اسمی پرداخت نماید. نرخ سود تضمینی اوراق قرضه، معمولا سالانه بیان میشود اما میتوان با فواصل زمانی شش ماهه نیز آنرا پرداخت کرد. برای ورقه قرضه ممکن است علاوه بر سود، حقوق دیگری نیز شناخته شود. دارندگان اوراق قرضه در اداره امور شرکت هیچ گونه دخالتی نداشته و فقط بستانکار شرکت محسوب میشوند. بانکها معمولا برای جلب اعتماد خریداران اوراق قرضه و تضمین دریافت اصل و سود تضمین شده، در موعد معین به دریافت کارمزد از صادرکنندگان اوراق قرضه میپردازند. در صورتیکه صادر کننده اوراق قرضه در موعد معین، وجه اوراق قرضه و سود تضمین شده را پرداخت نکند، بانک تضمین کننده، نسبت به پرداخت آنها اقدام مینماید.
ذخیره مزایای پایان خدمت کارکنان:
مطابق قانون، هر کارفرما مکلف است در زمان بازنشستگی، استعفا یا اخراج کارکنان، به ازای هر سال سابقه خدمت آنها، حداقل معادل یک ماه آخرین حقوق و مزایا را به آنان پرداخت کند. از آن جا که این مبلغ برای کارفرما یک هزینه میباشد، باید در پایان هر دوره مالی معادل آخرین حقوق ثابت و مزایای هر یک از کارکنان به منظور تامین حقوق بازنشستگی، مزایای پایان خدمت، خسارت اخراج و بازخرید کارکنان موسسه ذخیره در نظر گرفته میشود. در صورت عدم پرداخت، این تعهد به عنوان یک بدهی بلند مدت ثبت میگردد.
نحوه انعکاس بدهیهای غیرجاری در صورتهای مالی
بدهیهای غیر جاری به دلیل پرداخت نشدن در دوره جاری واحد اقتصادی، از اهمیت کمتری نسبت به بدهیهای جاری برخوردار هستند. بدهی های غیر جاری در سمت چپ ترازنامه به ترتیب اهمیت و تاریخ سررسید، بعد از بدهیهای جاری منعکس میشوند.
جمع بندی:
هدف از مدیریت صحیح داراییها و بدهیها در واحدهای اقتصادی، به حداکثر رساندن سود، درآمد و بازدهی است. با مدیریت بهینه ترازنامه و بدهیها میتوان به رشد شرکت کمک کرد. مدیریت صحیح بدهیها علاوه بر آنکه در کوتاه مدت و بلند مدت باعث رشد و توسعه واحد اقتصادی میشود، استفاده کنندگان برون سازمانی را نیز تحت تاثیر قرار میدهد. در این مقاله سعی شده است با بررسی بدهیهای جاری، غیر جاری و دسته بندی آنها به مدیران در راستای مشاهده صورتهای مالی کمک شود.
بدهیها در حسابفا
در نرم افزار حسابداری حسابفا، کلیه بدهیهای جاری و غیر جاری با طبقه بندی مناسب تعریف شده است. در تراز نامه امکان گزارش گیری اقلام حسابهای دائمی وجود داشته و در صورت نیاز میتوان علاوه بر بدهیهای پیش فرض تعریف شده در نرم افزار، بدهیهای مورد نیاز واحد اقتصادی را نیز تعریف کرد و به صورت مجزا به ثبت عملیات مالی برای هر کدام پرداخت.
دیدگاهتان را بنویسید